2011年11月22日 星期二

mobi garden 冷山2 air T2 鋁杆雙層雙人營

因為約左幾個朋友仔一齊去露營,佢地全部都冇經驗,所以裝備都冇,我家中只有一個LUXE二人營,唔夠用,所以諗住幫手買番些基本裝備。

上左OVERLANDER睇,佢近年除左賣勁野外,都入左D BASIC的裝備SET,都幾抵。

又上去睇下,其實最重要係個營,因為爐我有2個,睡袋地蓆等都有多可惜,唯獨營真係未必借到2個咁多。

可惜上左去銅鑼灣新開果間BASE CAMP睇完好失望,因為PACKAGE跟的營多為單層,我第一次去露營時問人借的便是呢類型,到天光時因為打霧水的關係,個營會濕!@@

所以盡量都唔想再買呢類營!

倒時買左兩個睡袋同防水地蓆,$219 / 2套!抵過租!

上討論區睇,D人介紹中國新起的名牌──牧高笛MOBI GARDEN!
有隻初階版都唔錯,最重要平!旺角上樓$250 / 350,視乎果枝係邊杆。

淘開野,諗住反正中國製,膽粗粗又睇下,d評語又OK喎,同埋加埋運費都仲平,所以就訂左佢回來!

紅黃藍綠四色,家中有橙紅色,於是選左個舒服的藍色。

!打開配件好齊、質料比LUXE薄,但咁的價錢都叫滿意了!有個拉鍊外袋入住,仲連埋防水的圖,好細心!唯一唔好係冇FOOTPRINT,要另外自己配。

選左較輕同實淨的鋁杆!

新買點都要開來試一試先,如果去到露營先發現有問題便大件事了!

全紗內帳,通風好,唔怕焗!網面夠幼細,拉左拉鍊後唔怕蚊蟲入!好重要!

雙人雙門營,加左外帳會變成咁,當然係屋企拉唔到營地釘,所以鬆鬆咁。

一開好,第一個爭住入的竟然係佢

雙人雙門營,加左外帳會變成咁,當然係屋企拉唔到營地釘,所以鬆鬆咁。

一開好,第一個爭住入的竟然係佢!
上一個營都係佢入去試架!不過驚到死!即刻彈番出來!
今次竟然咁勇?!

睇落好寬敞!
素素又唔執輸!一於照跟!入面乜都冇,但入去行個大運都好!

有影喎!順手乜都摸下先!

兩貓共處同一營舍下!哈哈!好搞笑!

可惜計劃當日天雨關係,改期至聖誕節,希望順利去得成啦!期待!

4 則留言:

1. 帶埋素素去? :p
    [版主回覆11/27/2011 20:00:30]哈哈!又好喎!未出大廈都已經走失都似!

回覆刪除
  2. 我地住緊鄉下地方既,如果走去露營好似.....
    [版主回覆11/27/2011 21:26:59]哈哈....媽媽話我做咩中意左訓街囉!

回覆刪除
  3. 貓咪想跟你去玩呀
    [版主回覆12/11/2011 16:45:37]嘻!曳曳貓,出街就變鵪鶉!

回覆刪除
  4. HAHAHA~好攪笑呀~~貓貓也CAMPING!^0^
    [版主回覆12/11/2011 16:45:07]恭喜晒呢!
    [版主回覆12/11/2011 16:44:44]陳太!你好!:)

回覆刪除